Piaţa de real estate a fost în trend ascendent inclusiv în 2020 şi a înregistrat noi tranzacţii pe piaţa locală, arătând un nou tip de interes pentru imobile din segmentul superior de preţ.
„Pe piaţa premium cumpărătorul şi-a dorit o suprafaţă mai mare şi a făcut o trecere de la un apartament cu o suprafaţă de terasă mai mică la un penthouse sau de la un penthouse la o vilă. 2020 a adus tranzacţii cu valori foarte mari, iar această tendinţă s-a păstrat şi pentru anul 2021. Începutul acestui an noi l-am marcat cu vânzări de penthouse-uri care nu au fost achiziţii cu scop investiţional. Există şi această tendinţă de a achiziţiona pentru a face un plasament. Asistăm la o schimbare şi o redefinire a zonelor, atât din punctul de vedere al proiectelor, cât şi al arhitecturii“, a spus Mihaela Pană, partner residential agency, Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Din cauza restricțiilor din 2020, clienţii aleg acum mai mult în funcție de categoria de facilităţi oferită de proprietari, iar nordul Capitalei este în plin proces de dezvoltare imobiliară.
„Situaţia pe care o traversăm a adus noi nevoi cumpărătorilor, iar dacă aceste complexe mari oferă facilităţi multiple, ele vor fi predominante în perioada următoare. Uitându-ne pe statistici, aceste proiecte vor deveni dominante. Numai în zona de nord va genera în perioada următoare proiecte care vor însuma în jur de 30.000 -35.000 de unităţi, proiecte care nu au fost demarate. În această perioadă, există o nevoie constantă de a achiziţiona pentru a locui, există potenţial de creştere şi cred că se va menţine şi în perioada următoare. A fost o creştere neagresivă, una firească. Piaţa va rămâne stabilă şi va avea în continuare potenţial de creştere“, a explicat Mihaela Pană.
Sunt mulți care doresc o locuință aproape de zona de business, însă nu este mai puțin adevărat că tot cam atâția sunt cei care doresc să scape de nebunia din oraș și vor o zonă cu poluare mai scăzută.
„Sunt destul de mulţi cumpărători care au luat în considerare o locuinţă care să fie mai mare, mai liniştită, mai aproape de o pădure sau un lac. Zonele vizate pe care le-ar luat în calcul sunt Iancu Niculae, Siseşti, Străuleşti, Jandarmeriei. Aici preferă fie să cumpere teren şi să construiască ei, fie să meargă în comunitate. Este clar că această pandemie a schimbat vieţile tuturor şi ne-a ajutat să ne repoziţionăm. Eu nu cred că vom reveni la situaţia de dinainte de 2020, majoritatea va lucra în un sistem de muncă de acasă alternativ. Programul de lucru se va schimba, va fi mult mai multă flexibilitate în programul în care trebuie să venim la birou“, a subliniat Mihaela Pană.
Vestea bună este că acest nou trend de pe piață ar putea aduce o renovare frumoasă clădirilor care se află într-o stare avansată de degradare.
„Legat de acest subiect, cum să refacem aceste zone abandonate, noi continuăm să facem achiziţii, dar este vorba de cerere şi ofertă. Avem nevoie şi de suportul autorităţilor, dar trebuie să ţinem şi noi cont de aspectele culturale atunci când achiziţionăm un teren pentru că altfel degeaba spunem că doar dezvoltatorii sunt de vină sau doar autorităţile sunt de vină“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties.
One United prezintă pe listă la momentul actual 9 proiecte rezidenţiale active, plus alte 2.000 de locuinţe ce vor fi dezvoltate.
„Anul 2020 a fost un an al adaptării strategiilor fiecăruia dintre noi pentru că ne-am trezit în o nouă realitate. Este o realitate că până în 2050 vom avea nevoie de 50% mai multă energie, 40% mai multă apă şi 30% mai multă hrană. Pe termen lung, trebuie să avem proiecte sustenabile. Trebuie să mergem mai departe şi să luăm în considerare ce se întâmplă şi din punct de vedere economic“, a spus Beatrice Dumitraşcu.
Cristi Pascu, CEO al PSC Group, subliniază că în ultimii ani a crescut foarte mult calitatea proiectelor rezidenţiale din România, iar acestă tendinţă va fi una ce se va menţine pentru mulţi ani.
„Primul trimestru din 2021 a fost conform aşteptărilor. În ultima jumătate a anului trecut parcă s-a recuperat tot ce nu s-a atins în perioada de lockdown. Calitatea proiectelor a crescut foarte mult în ultimii ani şi cred că vom avea acest trend pentru foarte mulţi ani. Mă aştept ca acesta să fie trendul“, a spus el în cadrul videoconferinţei.
Cererea de locuințe este cu mult peste ofertă, undeva aproape de jumătate a ofertei am putea spune.
„Piaţa noastră este foarte tânără, iar nevoia de locuinţe este foarte mare. Work from home, hub-urile de office sunt ceva necesar, s-a subliniat acest lucru în 2020, le integrăm cu toţii în proiecte“, a explicat CEO-ul PSC Group.
Alex Skouras, managing partner în cadrul Alesonor a notat această creștere a cererii de pe real estate din ultimele 3 luni de pandemie:
„Pandemia de COVID a funcţionat ca un catalizator, accelerând un trend care era deja prezent. Am văzut o mare creştere a cererii pentru locuinţe pentru toate tipurile de facilităţi, toate tipurile de care ar avea nevoie o familie din România“, a spus Alex Skouras.