avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Exploatarea cu cianuri de la Certej SISTATĂ

Deva Gold este o firmă care se ocupă cu exploatarea minereurilor auro-argintifere cu cianuri din România, din satul Certej, din județul Hunedoara. Cu toate acestea, compania n-a putut profita de resursele naturale ale țării noastre încă din 2019, când Curtea de Apel Cluj a decis oprirea acestor activități comerciale. 

  • A fost oprită exploatarea cu cianuri de la Certej

Urma ca administrația locală Certej sa ofere autorizația companiei miniere pentru a exploata 3 milioane de tone de aur din șantierele locale.

Cum de a apărut știrea în presă, numeroase grupuri de ecologiști, printre care și Mining Watch s-au opus vehement acestei exploatări. Compania minieră a încercat să atace în instanță deciziile din partea societăților civile care încercau să oprească exploatarea. De curând, magistrații de la Curtea de Apel Oradea au respins calea de atac extraordinară introdusă de Deva Gold. Decizia este definitivă.

În acest fel, încercarea de a exploata minele de Certej a fost oprită, proiect care a avut la baza planul de urbanism (PUZ), din 2010 – anulat în instanță.

„Rând pe rând, instanțele din România au invalidat planul de urbanism obținut de Deva Gold pentru proiectul minier. Astfel, a devenit imposibilă emiterea oricăror acte de autorizare a minei cu cianuri întemeiate pe acest PUZ”, a spus Roxana Pencea, reprezentant al Mining Watch România.

Minning Watch, împreună cu membrii comunității Declic au spus că încercară de mai mulți ani să opriră proiectul, pentru că ar fi devastat întreaga zonă.

„E o veste extraordinară. În timpul vizitelor pe care le-am făcut pe teren, al audierilor din Comisia pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat, precum şi al cercetării documentelor aferente, am scos în evidenţă numeroase ilegalităţi legate de acest proiect: privitoare la transferul proprietăţilor, avizarea şi aprobarea defrişărilor, fragmentarea proiectului pentru a evita evaluările cumulate de mediu, eliberarea unor acte de construcţie şi de mediu şi constituirea garanţiilor”, a spus senatorul Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Ape şi Păduri din Senat, conform comunicatului USR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *