BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Oficialii de la România Hypermarche (Cora) au declarat ca nu au avut de-a face cu stabilirea preturilor de revanzare pentru anumite produse la un cuantum fix, de care acestia sunt acuzati, de catre Consiliul Concurenţei, mentionand, totodata, ca urmeaza sa conteste decizia în instanţă – se precizeaza intr-un comunicat emis de acestia. 

“România Hypermarche (Cora) a luat la cunoştinţă de decizia anunţată de Consiliul Concurenţei privind sancţionarea companiei cu suma de 12.410.834 lei (2,66 milioane euro), alături de sancţionarea altor lanţuri de magazine şi furnizori din piaţa de retail. La acest moment, Cora aşteaptă motivarea deciziei Consiliului Concurenţei pentru a analiza argumentele autorităţii de concurenţă şi îşi rezervă dreptul de a contesta decizia în instanţă. Respingem categoric acuzaţiile Consiliului Concurenţei care a luat această decizie fără o minimă analiză economică, deşi regulile de concurenţă nu pot fi aplicate în absenţa identificării şi evaluării realităţilor economice. Acuzaţiile aduse de autoritatea de concurenţă se întemeiază exclusiv pe prezumţiile acesteia nesusţinute din punct de vedere probatoriu. La dosarul de investigaţie nu există nicio dovadă din care să reiasă că societatea noastră ar fi săvârşit fapta anti-concurenţială pretinsă de Consiliul Concurenţei”, se scrie în comunicat.

Totodata, Cora a mai declarat ca a trimis Consiliului Concurenţei mai multe documente care dovedesc in mod “neîndoielnic” nevinovatia hipermarketului si ca nu exista nicio înţelegere anti-concurenţială între aceasta şi furnizorii săi referitor la stabilirea preţului de revânzare pentru anumite produse.  

“Dimpotrivă, după cum rezultă din toate documentele furnizate autorităţii de concurenţă, Cora a stabilit întotdeauna independent preţurile de revânzare, iar clienţii Cora au beneficiat de preţuri reduse, niciun consumator fiind prejudiciat”, declara oficialii Cora. 

Consiliul Concurenţei a declarat in urma cu cateva zile ca a amendat 7 firme active pe piaţa comercializării produselor alimentare din România (retailerii Auchan, Cora şi Carrefour şi 4 furnizori ai acestora) in cuantum total valoare totală de 87,713 milioane lei (circa 18,8 milioane euro) pentru stabilirea preţurilor. 

Un comunicat emis de autoritatea de concurenţă arata ca amenzile au fost aplicate în cadrul investigaţiei referitoare la fixarea preţurilor între retailerii Auchan, Cora şi Carrefour şi furnizorii acestora, în perioada 2010-2016. Dupa ce au finalizat investigatia, acestia au fost amendati pentru încălcarea regulilor naţionale şi a regulilor europene de concurenţă, pentru stabilirea preţurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoţiilor desfăşurate de retaileri.

De aceea, Auchan România a fost amendata cu 36,563 milioane lei (7,84 milioane euro), Carrefour România cu 26,995 milioane lei (5,79 milioane euro), România Hypermarche (Cora) cu 12,41 milioane lei (2,66 milioane euro), Quadrant-Amroq Beverages cu 5,984 milioane lei (1,28 milioane euro), Star Foods EM cu 3,931 milioane lei (843.599 euro), Strauss România cu 1,786 milioane lei (383.236 euro) şi Nelson Prod cu 43.113 lei (9.252 euro). Carrefour România SA a recunoscut fapta, motiv pentru care a primit o amenda mai mica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *