BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Noile condiții de pensionare în 2019 pentru femei

În anul 2019, pensia pentru limită de vârstă se ofera femeilor care ajung la vârsta de pensionare, dar cu inca cateva conditii de curand impuse.

In primul rand, ele vor primi pensia doar daca îndeplinesc cel puţin stagiul minim de cotizare în sistemul pensiilor de stat. Vârsta-standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare se calculeaza dupa data naşterii a fiecărei persoane, motiv pentru care se poate aproxima, macar abstract vorbind, ce persoane se vor putea pensiona si care nu.

Pensia pentru limită de vârstă este reglementată de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice . În 2019, femeilor vor primi aceasta pensie numai daca: a) ating vârsta-standard de pensionare şi b) au realizat stagiul minim de cotizare, respectiv vechimea minimă în muncă.

Vârsta-standard de pensionare in cazul femeilor este stabilita, acum, la 63 de ani. Vechimea in munca este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Ca sa oferim si un exemplu concret acuma, o femeie care împlineşte 61 de ani în luna februarie 2019 are posibilitatea de a se pensiona pentru limită de vârstă doar daca are 15 ani munciţi legal (nu la negru).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *