BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Cea mai importantă investiție în infrastructura aeroportuară din ultimii ani, la Timișoara

Timisoara progreseaza, dupa ce primarul a reusit sa-i convinga pe investitori sa finanteze modernizarea Aeroportului Internațional Timișoara, aceasta va schimbata in asa masura incat nici nu va mai fi recunoscuta. Totodata, CJ Timiș va largi drumul de acces spre AIT la patru benzi şi incepe operațiunile premergătoare construirii unui centru intermodal.

Mai mult de 11 milioane de lei vor fi invesiti in modernizarea Aeroportului Internațional Timișoara din fondurile de la UE si privesc ridicarea unei aerogări pentru zboruri externe.

Inainte de vacanta de Craciun fusese incheiat contractul de finanțare pentru accesarea fondurilor UE pentru construirea unui nou terminal destinat pasagerilor care sosesc de pe cursele externe. Valoarea totală a investiției se ridica la 30,3 milioane de lei, iar din acestia in jur de 50% sunt numai fonduri proprii ale Aeroportului, iar ce mai ramane – fonduri europene și fonduri ale Ministerului Transporturilor. Mai pe scurt, este cea mai importanta investitie in infrastructura aeroportuară din ultimii ani din Romania. Constructia noului terminal va incepe anul acesta in 2019 și prevede o durată de execuție de 12 luni.

In total, noul terminal se va intinde pe o suprafață de 4.383 mp, avand 3 fluxuri de pasageri, 3 sisteme de benzi de bagaje și 10 puncte de control al documentelor, 3 puncte de control vamal. Acesta este pregatit sa suporte un flux de 3 milioane de pasageri pe an, cifră care a fost evaluata pentru urmatorii ani.

Proiectul este finanțat prin fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 2 Dezvoltarea unui sistemmultimodal, de calitate, durabil și eficient.

„Acest obiectiv este finanțat în proporție de 50% de către Aeroportul Timișoara, cu suportul financiar-bancar al Banc Post și Banca Transilvania, și cealaltă parte de 50% este finanțată de către Statul Român, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de către Ministerul Transporturilor prin Autoritatea de Management a Organismului Intermediar pentru Transporturi”, a declarat Dan Idolu, directorul AIT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *