”În urma unei perioade de consolidare, aurul ar putea crește pentru a atinge pragul de 1550$/uncie până la final de an înainte de a crește și mai mult în 2020”, declară Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank.

”Cel mai mare risc pentru creșterea prețurilor metalelor prețioase este potențialul unui acord comercial major între SUA și China care va reduce estimările piețelor cu privire la cât de mult vor trebui să scadă dobânzile SUA.”

În același timp, dolarul ar putea înregistra scăderi în anii următori — spun analiștii ca o conluzie pentru trimestrul final al acestui an

Cele două predicții vor oferi o susținere de bază pentru metale (industriale și, în special, prețioase), și pentru mărfurile agricole americane care sunt influențate masiv de evoluția dolarului (pozitiv pentru aceste sectoare economice e dolarul să fie mai mic), pentru că în funcție de acesta le crește/scade competivitatea cu alte zone.

Sectorul energetic nu o duce prea bine însă, din cauza cererii mai mici pe piață.

După o perioadă de relativă stabilitate, aurul s-ar putea să aibă un preț mai mare pentru a ajunge la pragul de 1550$/uncie până la final de an, înainte de a exploda anul următor.

Argumentele pentru care se crede că aurul va crește:

  • șansele ca Rezerva Federală să continue să scadă dobânzile sunt mari
  • randamentele nominale și reale ale obligațiunilor vor continua să fie scăzute și, în cazul unora, dar mai puțin, negative. Astfel se șterge costul de oportunitate asociat cu deținerea unui activ non-cupon sau fără dobândă
  • băncile centrale cumpără fără oprire, cu rolul de a diversifica sau, altele, cu rolul de a scădea dependența de dolar (așa-numita „de-dolarizare”)
  • Războiul comercial dintre Statele Unite și China și conflictele geopolitice din Orientul Mijlociu pregonizează o lume unde activele sunt mai sigure
  • dolarul a tot crescut în ultima perioadă, însă acest lucru cel mai probabil se va termina în ultima perioadă, șansele fiind foarte mari ca acțiunile SUA să reducă dramatic valoarea monedei.
  • un acord comercial SUA – China ar distruge estimările piețelor referitoare la evoluția dobânzilor SUA. Cei mai mulți analiști au ajuns la estimarea că prețul aurului nu ar trebui să crească mai mult de 1384$/uncie.