avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

IMM-urile și Startup-urile primesc o nouă șansă de finanțare de la UE

Startup-urile și firmele mici și mijlocii (IMM) care vin pe piata comunitara si nationala, cu idei noi, din Uniunea Europeană, deci si Romania, vor avea posibilitatea de a primi fonduri europene în valoare totală de 2 miliarde de euro, bugetul fiind deja stabilit pentru anul acesta si anul urmator de către Comisia Eurpeană, dupa cum s-a anuntat de catre puterea executiva din UE, in urma cu cateva zile.

Uniunea Europeană a infiintat un Consiliu european pentru inovare (CEI), care are drept scop sa descopere ideile științifice ale europenilor angajati la firmele care au posibilitatea de a creste in ritm alert. Deocamdata CEI este in faza-pilot, acesta urmand sa functioneze abia in 2021, în cadrul următorului program cu acelasi scop: Orizont Europa.

Noua instititutie va beneficia:

  • Fonduri ce trec de pragul de 2 miliarde EUR în intervalul 2019-2020 pentru lanțul inovării: proiecte de pionierat („pathfinder”) pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate pornind de la baza de cercetare (cu începere de mâine) și finanțare cu rol „accelerator” destinată start-up-urilor și IMM-urilor, pentru a le susține în crearea inovațiilor și în dezvoltarea lor până în etapa în care pot atrage investiții private (cu începere din luna iunie). În cadrul „acceleratorului”, companiile vor avea acces la finanțare mixtă (granturi și fonduri proprii) de până la 15 milioane EUR.
  • Comisia va desemna undeva intre 15 și 20 de lideri ai inovării dintr-un comitet consultativ al CEI, pentru a supraveghea etapa pilot a CEI, de a pregăti viitorul CEI și de a promova CEI la nivel internațional.  Persoanele interesate pot să-și prezinte interesul până la 10 mai.
  • Comisia va alege un prim grup de „manageri de programe” cu experiență profesionala mare în domeniul noilor tehnologii, pentru a oferi sprijin direct și permanent proiectelor. Apelul pentru candidaturi va fi publicat în curând.
  • Comisia anunță 68 de start-up-uri și IMM-uri suplimentare selectate pentru o finanțare totală de 120 de milioane EUR în cadrul actualului proiect-pilot al CEI. Una dintre cele mai noi inovatii in materie de tehnologie este cea de plată online bazată pe blockchain, noi ecrane  cu un randament mai mare din punct de vedere energetic și cu o soluție pentru combaterea zgomotului produs de trafic (defalcarea beneficiarilor în funcție de țară și sector). In cadrul listei de SME Instrument pentru inovatii nu a fost aleasa nici o companie din tara noastra. Maghiarii au 5 IMM-uri care au fost selectate pentru program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *