BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Stadiul lucrărilor la stațiie de metrou din Drumul Taberei. Când se termină nebunia?

Deschiderea noii lini pentru cartierul din Bucuresti, Drumul Taberei, a fost inca o data amanata, motiv pentru care probabilitatea ca lucrarile sa se termine defnitiv la anu sunt de 99%. In privinta asta nu putem spune ca este o premiera, dar referitor la declaratia oficiala a Metrorex este, caci e prima data cand recunoaste stadiul REAL al lucrarilor. Directorul firmei a vizitat personal in urma cu cateva zile zona subterana unde se construieste linia de metrou, pentru a vedea cum stau lucrurile si a declarat ca se simte obligat sa termine magistrala 5 până în octombrie. Cu toate acestea, sistemul de automatizare nu va fi terminat, ceea ce inseasmna ca e absolut imposibil sa mearga si metroul, la propriu vorbind.

Prin urmare, constructia staţiei Râul Doamnei este în întârziere – la suprafață si la subteran. Angajaţii inca se ocupa de finalizarea finisajelor în galeria metroului, iar la suprafață nici nu a fost redata in circulatie partea de drum la care lucreaza muncitorii. Toata strada respectiva (si nu numai) este un santier intreg ce tine de 4 ani (Sos. Panduri si zona din fata Academiei Militare au portiuni semnificative din drum ocupate).

Lucrările se afla la jumatate la Academia Militară şi la staţia Parc Drumul Taberei 34. Restul se afla undeva la un procent de 80/90%.

Concluzia e ca promisiunea directorului Metrorex nu e o minciuna (de a termina lucrarile pana la sfarsitul lui 2018), dar cu siguranta ca darea in circulatie a statiilor de metrou nu poate fi data decat in 2020. Declaratia directorului general, Dumitru Şodolescu:

“Lucrările vor fi finalizate în septembrie, octombrie în totalitate, mai puţin finalizarea sistemului de automatizare care cum ştiţi face obiectul unei contestaţii în instanţă. Eu nu pot să fiu rupt de realitate, dacă ne duce până în iulie, august, categoric sistemul de automatizare nimeni nu va putea să-l finalizeze”.

Oricum, chiar daca se va fi terminat lucrarea la statiile de metrou, va mai fi necesara inca o perioada pentru teste. In 2020, martie, poate se va fi reusit instalrea sinelor, urmand sa debuteze, dupa, probele tehnologice care vor fi finalizate abia in toamnă.

Este imposibil in lipsa sistemului de automatizare, care opreşte garniturile şi deschide uşile, ca metrourile sa functioneze, in sensu de a transporta pasagerii prin subteran dintr-un loc in altul. Contestațiile din instanță ce au ca obiect funtionarea sistemului de automatizare blochează in plus lucrarile, una dintre ele fiind deja respinsa, insa cealalta este in continuare pe rol si asteapta decizia judecatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *