BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Amenzi de 2,3 mil de lei pentru trucarea unei licitații carea avea ca obiect valorificarea lemnului fasonat

Consiliul Concurentei in aceasta perioada face curatenie generala in tara! Dupa amenda imensa data companiilor de turism, acuma urmeaza sa loveasca si companiile care exploateaza lemnul nostru! Cu o amenda de 2,3 milioane de lei institutia a sanctionat 3 firme pentru trucarea unei licitații realizate de Romsilva, pentru valorificarea lemnului fasonat.

Investitigatia incepuse in urma cu 2 ani, cand Consiliul a identificat trei companii (Forestar, Nico Paul şi Saniral) care s-ar fi inteles de dinainte intre ele, pentru a stabilii la un pret fix valoarea ofertelor cu care urmau sa participe la licitaţia în plic închis, pentru 94 de loturi de lemn fasonat.

Ideea unei licitaţii publice în plic închis este tocmai confidentialitatea preţului licitat pentru bunul care face obiectul vanzarii.

Astfel, prin intelegerea celor 3, firmele nu au mai respectat regulile “jocului”, fiecare trebuia sa actioneze independent de atitudinea celuilalt, nerespectand au eliminat orice fel de concurenta, dupa cum arata inspectorii.

Forestar a avut o amenda de 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro), Nico Paul – 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro), iar Saniral – 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).

Toate cele 3 firme si-au recunoscut vina şi au avut parte de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii.

Consiliul Concurenţei încurajează firmele care au fost parte la fapte ilegale de acest gen sa anunte Autoritatea de Concurenţă, deoarece numai asa ar putea avea parte de reduceri substanţiale ale amenzilor.

Autoritatea a mai anuntat, tot cu aceasta ocazie, ca sunt multe investigatii in derulare referitoare la intelegerile de acest timp intre firme, care au ca obiect prelucrarea lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ fix în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile Silvice Albă şi Hunedoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *