Analistul economic Ilie Șerbănescu a acord un interviu jurnalistilor de la DC News, in cadrul caruia a explicat cauza majorarii continue a dobanzilor practicate de bancile din tara noastra. Ca o aproximatie, ele sunt de 5 ori mai mari in comparatie cu alte tari.
Șerbănescu explica mai multe despre taxa pe lacomie:
“ROBOR-ului nu i se poate imputa nici măcar 20% problema pentru care a fost aplicată acea taxă impusă de guvern. Taxa este complet justificată și este singura măsură economică pro- România adoptată în ultimii 30 de ani. Aceleași bănci, care sunt și aici și în țările lor de origine, obțin profituri minime acolo și unele de câteva ori mai mari în România. Mai mult, aici au de-a face cu niște clienți mult mai săraci, ceea ce scoate în evidență ilogica acestui lucru”, a spus Șerbănescu.
El spune ca principala cauza pentru care dobanzile sunt de 5 ori mai mari aici decat in statele occidentale, este modalitatea in care practica activitatile lor. In realitate, bancile acestea nu au o piata care sa le serveasca interesele din Occident, in sensul ca riscul de tara este cel care face diferenta si care exista in orice stat:
“Aceste bănci practică o marjă de dobânzi care nu există în țările de unde provin. Acolo este de 2%, iar aici este de 7-8%. Foarte important este să înțelegem de unde vine această diferență. Băncile adaugă la dobândă un procent care reprezintă penalitățile pentru riscul de țară despre care nu vorbește nimeni. La noi, cel puțin 4 puncte procentuale din dobandă îl reprezintă riscul de țară. Eu nu am nimic cu acest lucru dacă mi-ai da un credit din Bulgaria, Franța sau SUA, îmi aplici un risc de țară. Dar când tu, ca bancă, ești înscrisă juridic în România și aplici un risc de țară unei firme din România, acest lucru nu este admisibil”, a explicat Șerbănescu.
Problema este BNR-ul el este “de vina”:
”Situația se poate reglementa numai de către BNR, dar această instituție are un guvernator etern și pentru că nu reglementeză această problemă. Guvernatorul Isărescu este pe funcție pentru că ține cu interesul băncilor și că nu rezolvă această situație ilogică. Nu se poate aplica un risc de țară dinăuntrul țării. Problema este la Mugur Isărescu, dar el este un guvernator etern pentru că nu ține cu România”, a concluzionat analistul.