BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

OUG 114 aprobat! Banca Leumi iese de piață!

Dupa cum au fost deja analizate situatiile bancare din Romania in presa, nu este o noutate ultimul anunt din lumea bancara: Banca Leumi este cea dintai banca care si-a anuntat retragerea de pe piața noastra, in urma aprobarii OUG 114, asa-numita taxă pe lăcomie, care a facut furori in acest domeniu.

Bank Leumi România va fi cumparata de First Bank, cea care inainte se numea Piraeus Bank România si care apartine fondului american de investiții J.C. Flowers

Transmiterea dintre cele doua urmeaza sa fie, insa, aprobata de catre BNR și de catre Consiliul Concurenței, dupa cum se arata in presa.

Bank Leumi România are 25 de sucursale și peste 200 de angajați. In total are active ce depasesc 250 milioane de euro şi depozite de 150 milioane de euro.

Prin urmare, clienții Bank Leumi vor trece la categoria First Bank.

Ordonanţa modifica modul de calcul al taxei pe activele bancare, urmand ca aceasta sa nu mai fie calculata in functie de nivelul ROBOR, ci sa fie stabilita conform unei taxe fixe de 0.4% pentru băncile cu o cotă de piaţă ce depaseste 1%.

Guvernul a amanat pana la data de 31 mai termenul pana la care administratorii fondurilor de pensii private de la Pilonul II vor fi obligati își creasca capitalul social.

“Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (referitor la majorarea capitalului social, n.r.), se suspendă până la data de 31 mai 2019. Pe perioada suspendării, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al BNR la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro”, dupa cum arata OUG-ul aprobat.

Taxa pe activele sectorului bancar va scadea de la 1,2% pe an din activele financiare la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață mai mica de 1% și la 0,4% pentru cele cu o cotă de piață ce trece de 1%. Cele mai multe active se afla la bancile cu o cotă de piață mai mare de 1%, ceea ce inseamna că rata de impozitare se va afla undeva intre 0,37-0,38% in fiecare an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *