avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Retragerea de numerar de la bănci va fi gratuită!

Cei care utilizeaza un cont bancar de plati cu servicii de baza nu vor mai achita comisioanele retrase pentru deschiderea si inchiderea contului, dar si de cel care priveste retragerea de bani sau interogarea soldului – se arata in noua lege publicata in Monitorul Oficial al Romaniei pe 11.01.2018. Legea nr 258/2017 va intra in vigoare la sfarsitul lunii ianuarie anul acesta, respectiv 27 ianuarie. Daca aveti venituri mici, mai aveti si alte beneficii, de asemenea.

Actul normativ mentioneaza ca bancile nu vor mai avea voie sa retraga anumite comisioane pentru conturile de plati cu servicii de baza, pentru persoanele fizice cu venituri lunare ce depasesc 60% din castigul salarial mediu brut (adica cam 2.497 lei).

Gratuitate, deci, la:

  • operatiunile pentru deschiderea si inchiderea unui cont de plati
  • retragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plati, la ghiseu sa la bancomate, in perioada sau in afara programului de lucru al bancii
  • persoanele fizice cu venituri mici (mentionat anterior) vor avea si mai mult gratuitati

Atentie, totusi, gratuitatea retragerilor de bani de la ghisee sau bancomate se aplica numai in Romania, nu si in alte tari UE.

Inca un lucru: actul normativ se refera la castigul salarial mediu brut estimat toamna pentru anul urmator de Comisia Nationala de Prognoza. Cum ar fi, de pilda, castigul salarial mediu brut estimat pentru 2018 este 4.162 lei, deci pragul de 60% ar fi acum cam 2.497.

Bancile care nu respecta acest act normativ vor fi amendate cu sume aflate intre 10 si 50 de mii de lei si, pe deasupra, sa-i si restituie, altfel vor putea fi amendati cu un plus de 50 si 100 de mii de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *