avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

CLUJ-NAPOCA a primit FINANȚARE de la UE pentru diferite proiecte

Cluj-Napoca a fost ales drept unul dintre cele 22 de orașe care urmeaza sa primeasca o finanțare totală de 92 milioane de euro, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), pentru solutii noi care reusesc sa depaseasca provocările urbane, precum calitatea aerului, schimbările climatice, locuințele, locurile de muncă și competențele pentru economia locală.

„Prin aceste cereri de proiecte, transformăm orașele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluții care au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții în toate orașele lumii. Și deoarece securitatea urbană și siguranța spațiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetățeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim orașele în eforturile lor de a-și proteja locuitorii”, a spus comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

In total sunt 22 de orase care vor primi aceasta finantare, realizata in urma cele de-a treia cereri de proiecte referitoare la acțiunile urbane inovatoare pentru domeniile:

  • Adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Autoritatea combinată a metropolei Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franța)
  • Calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franța), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia)
  • Locuințe: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franța)
  • Locuri de muncă și competențe în cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia).

Unul dintre proiecte propune reducerea riscul de incendii periurbane în Riba-roja de Túria, aceasta fiind o nouă generație de sisteme de alimentare cu energie care functioneaza pe baterii electrice în Breda, locuri de joacă școlare cu protecție ridicată pentru valurile de căldură în Paris, locuințe sociale eficiente energetic în Budapesta și activități de orientare profesională inovatoare în Ventspils. Toate proiectele câștigătoare SUNT aici.

Comisia Europeană a introdus, totodata, cel de-al 4-lea apel de propuneri de proiecte pentru acțiunile urbane inovatoare. 100 milioane de euro vor fi utilizati pentru orașele castigoare pentru a finanța proiecte inovatoare de protejare și scadea vulnerabilitatea spațiilor publice, așa cum a fost anunțat în Planul de acțiune din 2017, în cadrul Agendei europene privind securitatea.

De asemeni, vor primi subventii si proiectele digitale, de mediu și de incluziune.

Ele trebuiesc predatep ana in luna ianuarie 2019.

Castigatorii vor fi declarati in vara anului 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *