BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Europa la POARTA SUDICĂ

BREVIAR de MALTA: MALTA, FIȘĂ DE DESTINAȚIE TURISTICĂ

Malta este o destinație turistică de vis. Incredibilă. Pur și simplu, nu îți vine să crezi co țară atât de micuță, de fapt, o reuniune de cinci insule este în stare să importe, în sezon, atât de mulți vizitatori, care par să vină din întreaga Europă. După 1990, au descoperit-o cu plăcere și entuziasm și românii, care și-au adăugat-o imediat în portofoliul de suflet al preferințelor lor.

(NICOLETA GĂLĂȚANU, CRISTIAN GĂLĂȚANU)

CARACTERISTICI DE ȚARĂ:

Țară: una micuță, dar – întotdeauna – esențele tari stau în șipuri/flacoane mici

Capitala: Valletta

Limbile oficiale în UE: malteza și engleza

Stat membru al UNIUNII EUROPENE de la: 1 mai 2004

Moneda: euro (EUR). Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2008.

Spațiul Schengen: membru de la 21 decembrie 2007.

Cifre: 

  • Suprafața: 316 km2
  • Populația: 542 051 (2023)

(Sursă:  EUROSTAT)

CINE ESTE MALTA/UNDE MERGETI/FACTS & FIGURES

Malta este o republică parlamentară cu parlament unicameral. Rolul președintelui este în mare parte ceremonial. Prim-ministrul este șeful guvernului.

Malta se situează pe locul al zecelea în Uniunea Europeană în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu un PIB de 36 900 EUR, cu mult peste media UE (35 500 EUR). PIB-ul țării reprezintă 0,1 % din PIB-ul total al UE.

*

Dar Malta nu este formată doar din socoteli economice. Este, mai degrabă, spațiul privilegiat în care se duc să se odihnească/să se recreeze europeni din (aproape) toate statele Europei. Semnificativ e că, alături de români(și ei în număr destul de mare, dar unii vin și pentru a lucra, deopotrivă, în industria hotelieră), vin și turiști din Anglia/Marea Britanie, care au renumele că dau un ban, dar vor să se și distreze/sunt pretențioși.

Dar vin în egală măsură și gălăgioșii turiști spanioli. Așa cum s-a învățat să o facă și mai-rafinații turiști din Franța. Nici nordicilor (fie că sunt olandezi, danezi sau germani) o țară ca Malta nu le este străină.

Despre Italia, ce să mai spunem, că este o țară vecină – cea mai apropiată de Malta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *