BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Românii ies mai devreme la pensie! S-a modificat vârsta de pensionare

Oficial poți ieși mai devreme la pensie! S-a schimbat din nou vârsta de pensioare, acuma redusă printr-o nouă lege inițiată de parlamentari. Aceasta a apărut în Monitorul Oficial în urmă cu doar câteva zile, iar acuma o mare parte dintre români vor putea ieși mai devreme la pensie!
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege prin care se scade vârsta standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale.
Actul normativ modifică dispoziţiile Legii 263/2010, astfel acordându-se o perioadă suplimentară la vechimea în muncă, de 4 luni, pentru toți anii munciți în condiţii extraordinare de muncă. Vârstei standard de pensionare i se va aplica această scădere debutând cu primul an de stagiu de cotizare muncit în condiţiile menționate.
Conform legii, pentru perioadele de după 1 aprilie 2001 care este considerat de către lege, drept stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se oferă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care sunt stagii de cotizare în condiţii normale, adică 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, în comparație cu cele 3 luni cât era până acum.
Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru aceste categorii de persoane este scopul legii. Natura job-ului fiind însăși efortul sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, precum salariaţii din Complexul Energetic Oltenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *