avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Rușii dețin piața de gaze din România

Consiliul Concurenței a urmează să vadă dacă operațiunea de vânzare dintre firma AIK Energy LTD și Valahia Gaz SRL, prin care prima o va administra pe cea de-a doua.

În ciuda faptului că ambele firmă nu o au o istorie pe piața de la noi, acestea au profitat de pe urma OUG 114, legea care a creat un context favorabil pentru importurile de gaze din Rusia. Astfel, cele două companii au avut creșteri economice imense în ultima perioadă. De altfel, după cum probabil v-ați așteptat deja, au inclusiv legături directe sau indirecte cu Rusia.

Filiala din România (vorbim despre AIK Energy) este, de fapt, deținută de compania înființată în Anglia, care este înregistrată sub aceeași denumire, și care a fost născută de Natalia Rybchenko, care apare drept director al acesteia. Natalia Rybchenko este de fapt rusoaică, cu cetățenia aferentă, dar care locuiește în București.

De asemenea, în CV-ul ei apare că a ocupat funcția de manager în cadrul companiei ruse Lukoil în perioada 2000 – 2007.

Natalia Rybchenko

În urma căsătoriei cu un român, a devenit Natalia Niță.

Natalia Rybchenko are doctoratul la Academia de Studii Economice din București, cu denumirea ”Locul și rolul Rusiei în economia mondială contemporană”.

Al doilea director din cadrul AIK Energy este Dan Popescu. Dan Popescu, născut în 1978, ocupat funcții importante de-a lungul timpului la diferite companii. Alături de avocatul Marian Moscovici, un preferat al Moscovei, au avut majoritatea părților sociale ale unui SRL din București, respectiv Total Brands.

În 2017, Dan Popescu, conform actului de constituirea a societății, este administrator al Total Asset Mangement Gmbh, firmă care apare ca acționar la Total Brands SRL.

Moscovici a înființat, la începutului anilor 2000, la noi în țară o firmă pe nume Total Corporate Investment Group SRL. Unul dintre este asociați aici este și Damian Spiridon. Este, totodată, acționar în proporție de 54% la Valahia Gas. Restul de 46% este deținut de Msuknishvili Dimitri.

În aprilie 2019, Valahia Gaz a fost cel mai mare importator de gaze din România, mai mare decât OMV Petrom Gas, Engie, E.ON sau MET Energy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *