BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Un nou tip de pensie! Ce se elimină și ce se introduce din 2021!

O noua schimbare priveste nivelul pensiilor si se va aplica tuturor pensionarilor! Din septembrie 2021, tara noastra va adopta un singur fel de pensie anticipată, iar aceea va fi penalizatoare.

C sa explicam ce insesamna, la momentul actual este pensie anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), pe viitor nu va mai exista decat cea din urma.

Pensia anticipată cu penalizare de cuantum va putea fi oferita, in cel mai bun caz, la 5 ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare si asta pentru persoanele care au facut stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) sau au trecut de acest prag cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, – se arata in Legea nr. 127/2019.

Diminuările se calculează din punct de vedere al perioadei de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare, iar procentul va fi impus pentru fiecare lună de anticipare.

  • Până la un an – 0,50%
  • Între unu și doi ani – 0,45%
  • Între doi și trei ani – 0,40%
  • Între trei și patru ani – 0,35%
  • Între patru și cinci ani – 0,30%
  • Între cinci și șase ani – 0,25%
  • Între șase și șapte ani – 0,20%
  • Între șapte și opt ani – 0,15%

Tot cum este reglementat si in prezent, in cazul incadrarii in criteriile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va deveni de drept pensie pentru limită de vârstă. In acelasi timp, se va recalcula pensia, respectiv se va elimina diminuarea de cuantum și se vor calcula eventualele perioade de stagiu de cotizare facute în perioada de pensionare anticipată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *