BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Declarații incredibile din partea BNR despre tinerii români

Declarație incredibila din partea BNR, sursa fiind chiar o persoana care facea parte din fostii colaboratori ai guvernbatorului Mugur Isărescu. El a sustinut ca tinerii romani care se nasc in anumite zone din tara au sanse mai putine sa razbeasca in viata.

Tinerii care au ghinionul sa se nască într-o regiune izolată, săracă sau departe de orice centru urban au sanse mai mici de viaţă, a spus economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, i urma cu cateva zile, vorbind despre concluziile unui raport emis de învăţământul preuniversitar, facut de Societatea Academică din România.

„Cea mai importantă concluzie a studiului mi s-a părut aceea că localizarea elevilor în zone defavorizate este principalul predictor al performanţei şcolare şi al ratei abandonului şcolar. Cu alte cuvinte, dacă ai nenorocul să te naşti într-o zonă izolată sau săracă sau departe de orice centru urban, şansele tale în viaţă sunt reduse din start. Şi aici vorbim de un principiu constituţional, egalitatea de şanse, care merge dincolo de sfera economică şi merge în sfera socială, în zona politică şi aşa mai departe”, a afirmat Valentin Lazea.

Economistul-şef al BNR a spus ca una dintre cele mai importante directii de politica ale bancii romanesti ar trebui sa fie chiar aceasta: sa nu lase pe nici un tinar roman sa se piarda pe drumul vietii, ci sa-i ajute pe fiecare in parte, cat mai mult posibil.

„Dânşii vin şi cu câteva recomandări pentru a rezolva această problemă, a inegalităţii de şanse, spunând că actualul algoritm de distribuire a banilor de la centru, în funcţie de numărul elevilor, nu este suficient, ci că, din contră, ar trebui ca aceia din zonele defavorizate să primească mai mulţi bani, tocmai pentru a îi încuraja să îşi continue studiile şi pentru a descuraja abandonul şcolar. (…) Cum bine zic colegii noştri, să nu lăsăm pe nimeni în urmă dintre tinerii elevi”, a cerut Valentin Lazea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *