BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Beneficiarii programului Prima Casă s-ar putea să piardă mulți bani. Iată de ce!

Noi probleme pentru beneficiarii programului Prima Casă in 2019! Toata lumea trebuie sa stie urmatoarele: multi dintre beneficiarii programului riscă s-ar putea sa fi fost pacaliti, ei vor putea pierde sumele de bani date în avans şi, pe deasupra, să nu primeasca nici creditul. De ce? Pentru ca dezvoltatorii n-au reusit sa finalizeze constructiile/apartamentele/casele la termenul limita, astfel ca clienţii s-ar putea sa fie obligati sa-si refacă dosarele de la capat. Cu toate acestea, lucrurile vor fi mai grave de data asta, pentru ca bancile, in aceasta perioada, si-au crescut conditiile, care-s si mai dezavantajoase pentru consumatori decat inainte.

Persoanele care risca sa-si piarda banii sunt cei care au platit in avans pentru un apartament în fază de proiect. De pilda, acum 1 an, Simona a cumparat la 2.800 de euro o locuinţă la periferia Bucureştiului si pe care ar fi trebuit sa o ia prin intermediul programului Prima Casă. Cu toate acestea, lucrarile nu au fost finalizate nici astazi.

Ca sa fie lucrurile si mai complicate, din luna martie, in care tocmai am intrat, bancile au impus noi conditii de acordare a creditelor pentru Prima Casă. Conform noilor prevederi, pot beneficia de program numai romanii care-s între 18 şi 35 de ani, cu un venit de maximum 3.000 de lei. Asta e motivul pentru care am mai spus pe acest site si in alte articole, NU CUMPARATI apartamente in AVANS, pentru ca riscati sa pierdeti banii, fie ca este vorba de o scamatorie, fie ca exista probleme de finantare din partea dezvoltatorilor (exista dispozitie legala in acest sens in NCC).

Daca, insa, doriti sa cumparati in avans un apartament, ca sa nu va ocupe locul altii, o puteti face prin introducerea legala a unei clauze penale, prin care se decide ce se intampla in cazul in care dvs. platiti avansul, iar partea creditoare nu-si respecta termenul limita de finalizare (in general este vorba despre inapoierea acestei sume+despagubiri/penalitati direct).

Creditul ipotecar este, desigur, o alta posibilitate de a obtine o locuinta, insa si aici exista numeroase probleme si riscuri.

Din 2009, din momentul in care a inceput programul, şi până în octombrie 2018, s-au oferit mai mult de 260 de mii de credite prin Prima Casă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *