BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Sub steagul MALTEI

Sub steagul Maltei stau atât avioanele care zboară deasupra Mediteranei și ne duc, de la București, direct în capitala La Valetta, dar și hotelurile care ne întâmpină, în Malta, cu cazări confortabile.

Acel crâmpei de drapel al unui stat micuț exprimă o inimă mare, o inimă urieșească. Una care a ținut piept cu bravură evenimentelor istorice, căci nu e ușor să fii un arhipelag mic în volbura vremilor.

Dar Malta a trăit și a supraviețuit celui de-al doilea război mondial, sub bombardamente naziste – și cu oblăduire britanică. Un întreg muzeu în Capitală o denotă.

CINCI INSULE ÎN RĂZBOI

Cinci insule s-au împotrivit mașinii de război germane. Și-au urmat, cu loialitate, prietenii britanici. Și ăsta este un motiv în plus/suplimentar de a vedea/vizita Malta.

De altfel, britanicii nu au uitat – și sunt prezenți, în număr foarte mare, și acum, măcar pentru scopuri de vacanță.

Ca să ne facem o imagine mai clară despre legăturile Maltei cu lumea: cele mai importante sectoare ale economiei Maltei erau, până mai anii trecuți, administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (18,3 %); activitățile profesionale, științifice și tehnice; serviciile administrative și de sprijin (17,3 %) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (14,0 %).

O LEGĂTURĂ SPECIALĂ CU REGATUL UNIT

Iar de notat că jumătate  din exporturile Maltei se întâmplă în UE (pe primul loc fiind Germania cu 17 %, Franța cu 9 % și Italia, în mod firesc, cu 7 %). În afara UE, 6 % din exporturi se realizează către Singapore și respectiv Hong Kong.

Importurile Maltei provin în proporție de 57 % din celelalte state membre ale UE (Italia 20 %, Germania și Franța 7 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (8 %) – și din Regatul Unit. Nu întâmplător, căci aici am vrut să ajungem: de fapt, ne întoarcem de unde am pornit.

De aceea, poate, nu e întâmplător că și o bună parte dintre turiștii ce vizitează arhipelagul vin din insulele britanice.

O DESTINAȚIE TURISTICĂ ÎNTOTDEAUNA CAPABILĂ SĂ ÎNCÂNTE

Dacă veți vizita Malta, suntem convinși că veți rămâne încântați, căci acolo veți fi bine primiți – și, dacă niște turiști circumspecți – și pretențioși, ca britanicii, se întorc satisfăcuți, atunci sunt mari șanse ca și turiștii români să se întoarcă mulțumiți și cu inima împăcată. Și, lucru de căpătâi, să mai revină și în anii cei vor veni, făcând din Malta o destinație frecventă pentru români.

NICOLETA GĂLĂȚANU, CRISTIAN GĂLĂȚANU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *