BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Mii de documente au fost scoase de la naftalină și au fost împărțite presei, iar secretul pe care-l ascundeau urmează să explodeze acum ca o bombă. Timp de zeci de ani, documentele arată modul în care băncile ascundeau banii murdari, cum sunt JPMorgan Chase, HSBC și Deutsche Bank.

Documenteleau fost ale Reţelei de combatere a criminalităţii financiare a Departamentului Trezoreriei SUA și au apărut în premieră pe Buzzfeed cu ajutorul Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație.

Fișierele explică în detaliu tranzacțiile care au avut loc de aproape 20 de ani, începând cu anul 2000 și până în 2017.

Exemple de cele mai mari scheme (jnfracțiuni) financiare din ultimii 20 de ani:

  1. O schemă Ponzi pentru a muta milioane de dolari în întreaga lume – HSBC a permis ca peste 15 milioane de dolari să fie mutați.
  2. Băncile mari au procesat tranzacții uriașe afiliate unui politician căutat de Interpol – JP Morgan Chase, împreună cu Bank of America, Citibank și American Express, au procesat tranzacții uriașe afiliate unui fost primar din Kazahstan căutat de Interpol, a raportat BuzzFeed News. Familia lui Viktor Khrapunov a folosit JP Morgan Chase pentru a realiza tranzacții de milioane de dolari. Khrapunov, fostul primar, a fugit în Elveția, dar Kazahstan și-a asumat acuzațiile de luare de mită, printre altele.
  3. Un miliardar apropiat lui Putin a folosit Barclays Bank pentru a evita sancțiunile și pentru spălarea banilor – Statele Unite și Uniunea Europeană au impus în 2014 sancțiuni asupra lui Arkady Rotenberg împiedicându-l să desfășoare afaceri cu băncile occidentale, a raportat BBC.
  4. Tranzacții suspecte în valoare de 142 de milioane de dolari – În 2011 și 2012 Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite a procesat 142 de milioane de dolari.
  5. Deutsche Bank a facilitat circulația banilor pentru crima organizată, teroriști și traficanți de droguri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *