BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Start-up pentru antreprenori de 100 de mii euro

Tinerii care vor să înceapă o nouă afacere ar putea-o face cu ajutor de la stat, chiar cu niște sume care n-au mai fost vreodată atât de mari, de până la 100 de mii de euro.

  • Start-up pentru tinerii antreprenori

Tinerii antreprenori pot beneficia de subvenții de la stat. Acest nou program se numește “Innotech Student 2020”. Acesta a fost lansat oficial pe 29 mai și are buget finanțat de Uniunea Europeană, fondurile europene putând fi utilizate pentru deschiderea unei mici afaceri. Sumele între care se încadrează sunt 40.000 și 100.000 de euro.

Mai mult, vicepremierul Raluca Turcan a mai prevăzut și beneificiarii. Se caută deci 300 de locuri pentru studenții români. Persoanele vizate încep de la 16 ani și merg până la 29 de ani.

„Banii pot fi accesaţi de ONG-uri, universităţi şi camere de comerţ. Plafonul maxim este de 2 milioane de euro de solicitant, iar din aceşti 2 milioane de euro, aproximativ 300 de studenţi vor intra în program şi vor primi cursuri de antreprenoriat didactic, adică să înveţe să devină antreprenori.

Vor fi trimişi la practică. După ce fac cursurile de pregătire şi practică îşi creează un plan de afaceri care poate primi o finanţare între 40.000 şi 100.000 de euro în funcţie de numărul de locuri create. Şi aici în funcţie de numărul de locuri create pe lângă grantul de 40.000 – 100.000 de euro mai există şi sprijinul pentru cei pe care aceştia îi angajează. Prin acest proiect de 150 milioane de euro estimăm că vor fi create peste 900 de afaceri şi aproximativ 5.000 de locuri de muncă”, a explicat Raluca Turcan.

  • Beneficiarii pot primi și 100 de mii de euro

Fondurile europene vor putea fi folosite de persoanele care nu sunt în sistemul educațional sau care nu sunt angajați. Ajutorul financiar va fi de 50% din salariul celor pe care îi angajează din aceste fonduri europene. Cu toate acestea, suma nu poate trece de 2.500 de lei, pe un an de zile, și cu condiția de a rămâne în post.

„De asemenea mai avem alte două forme de sprijin: subvenţionarea locurilor de muncă pe perioada implementării proiectelor cu suma fixa de 2.250 lei pe perioada unui an şi mai avem sprijin financiar prin acordarea bursei pe perioada în care se desfăşoară perioada de practică şi participarea la cursuri de intreprindere simulată”, a declarat și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *