BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

BNR introduce pe piața o nouă monedă de aur de colecție

Banca Națională a României a publicat un comunicat de presa prin care anunta lansarea unei noi monede, care va intra pe piața din tara noastra la sfârșitul lunii acesteia. Moneda este fabricata din aur și alamă și va avea ca temă “Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul”. 

 

Banca Naţională a României va introduce in circulatie, din data de 27 august, o nouă monedă numismatică. Moneda este realizata din aur si alamă, fiind destinata circulației. Alama este special realizata pentru colecționari, pe tema “Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul”.

Aversul monedei din aur va avea inscriptionate imagini ale primei vizite ale regelui Ferdinand I și a reginei Maria în Transilvania, in urma unirii cu Tara Romaneasca. Prima vizită a regelului Ferdinand I s-a intamplat pe data de 23 mai 1919 în Oradea.

Totodata, moneda de aur va mai avea inscripționate pe spate într-un arc de cerc „ROMÂNIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.

Aversul monedei din alamă pentru colecționare va avea printata prima vizită a regelui Ferdinand I și a reginei Maria, dar și inscripția în arc de cerc „ROMÂNIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României, anul de emisiune „2019” și litera „N” într-un cerc pentru a diferentia piesa de altele de colectie.

Tirajele acestei emisiuni numismatice vor fi:

  • 500 de bucăți pentru moneda din aur,
  • 50.000 de bucăți pentru moneda din alamă pentru colecționare
  • 5.000.000 de bucăți pentru moneda din alamă pentru circulație.

Preturile:

  • moneda de aur va veni la pachet cu broșura de prezentare și va costa 9.340 lei fără TVA,
  • moneda de alamă de 50 de bani pentru colecționare va fi10 lei fără TVA.

Vor fi puse pe piata de la noi in circulatie prin sucursalele regionale București, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR, in contextul efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit sau Trezoreria Statului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *