avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Africa, noua putere economică mondială?

Europa se confrunta cu un nou continent, care, in anii urmatori, ar putea ajunge o adevarata putere economica mondiala. Economia mondiala este in plina restructurare!

 

Continentul african are in plan intrarea pe scena mondiala. Statele cele mai puternice s-au adunat la aceeasi masa si au discutat realizarea unei noi zone economice, care sa inglobeze 1,3 miliarde de oameni şi care sa creeze 3.400 miliarde de dolari.

Timp de 4 ani au existat discutii cu privire la crearea unui bloc comercial care să aiba in componenta 55 de ţări, iar acuma, in sfarsit, o conventie intre acestia s-a nascut. Astfel, in urmatoarea perioada va avea loc summitul African Union, iar Ghana va avea pe teritoriul sau viitorul sediu central al zonei comerciale; o conventie s-a format inclusiv cu privire la funcţionarea propriu-zisa a blocului.

Statele membre vor să elimine tarifele pentru mare parte din bunuri, pentru a creste comertul in regiune cu 15%-25% pe termen mediu.

Membrii vor ca, prin Zona Comercială Liberă a Africii Continentale (African Continental Free Trade Area – AfCFTA), cea mai mare dupa Organizaţia Mondiale a Comerţului (OMC), sa creasca potenţialul economic al Africii prin cresterea comerţului intra-regional, extinderea lanţurilor de furnizori şi a expertizei.

”Ochii lumii se întorc către Africa”, a declarat preşedintele egiptean şi preşedintele African Union, Abdel Fattah al-Sisi, in cadrul ceremoniei de deschidere a summitului.

Desi, o conventie intre liderii africani este binevenita, totusi, continentul are un drum lung de parcurs pana sa ajunga sa rivalizeze cu OMC/Europa. Comerţul intra-regional a insemnat doar 17% din exporturi în 2017, in comparatie cu 59% în Asia şi 69% în Europa. De asemenea, continentul cu pricina nu a castigat nici avantajele pe care alte blocuri comerciale le-au castigat in economie in ultimii zeci de ani. Chiar si asa, Africa are cea mai mare creștere demografică dintre toate continentele, lucru de care se pot folosi in cresterea economica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *