Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, spune că preţurile n-ar trebui să depăşească prea mult valorile de anul trecut, iar principala cauză a majorării este creşterea TVA.
Cu câteva săptămâni înainte de post/și sărbătorile de Paşti mieii au început să apară deja în pieţe.
În timp ce oamenii se plâng că preţurile sunt prea mari şi aşteaptă ca vânzătorii să mai lase din ele, aceştia din urmă spun că nu au de unde să scadă.
Preţurile n-ar trebui să depăşească prea mult valorile de anul trecut, spune preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, care estimează că un kilogram de miel va costa în magazine între 25 şi 30 de lei.
În pieţe, preţul a ajuns deja la această valoare.
Se așteaptă ca, anul acesta, prețul per kilogram să depăsească 40 de lei chiar.
În pieţele din Constanţa, spre exemplu, preţul kilogramului de miel nu coboară sub 25 de lei, asta deşi anul trecut era mai jos.
Vânzătorii, pe de altă parte, spun că n-au de unde să scadă preţul pentru că şi costurile lor sunt ridicate. Unii s-au plâns şi de producţia slabă de anul acesta.
Comercianţii ar putea avea mai mult succes începând de marţi, când nu vor mai fi nevoiţi să plătească taxele din pieţe.
Asta, dacă sunt dispuşi să scadă preţul kilogramului sub 20 de lei.
E vorba de un program prin care autorităţile locale din Constanţa oferă vânzătorilor facilităţi pentru al patrulea an la rând, astfel încât preţul la carnea de miel să nu fie aşa de ridicat.
50 de crescători s-au înscris deja în program.
Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, nu este însă de acord cu iniţiativa.
“Taxele şi impozitele nu sunt legiferate de către primării, ci de către ministerul de finanţe. Nu suntem într-o ţară în care legea se respectă doar pentru unii, iar pentru ăilalţii se dă derogare.
“Bănuiesc că vor apărea şi primării din Bucureşti şi din Timişoara, din toate oraşele. Dacă e o chestie care dă românului senzaţia că e ajutat, orice e bun. Dar astea sunt mişcări politice, nu sunt mişcări economice…