Asociația APPR – Mândru că sunt fermier își manifestă, pe această cale, satisfacția față de evoluțiile recente privind două acte normative esențiale pentru creșterea rezilienței exploatațiilor agricole din țara noastră: legea irigațiilor și legea arendei. Aflate în stadii diferite în Parlament, prima trimisă la promulgare, iar cealaltă la început de drum printr-o inițiativă depusă în data de 13 aprilie 2022, ambele au fost îndelung așteptate de fermieri, iar APPR, alături de alți parteneri din mediul asociativ, s-a implicat activ în ultimii ani în susținerea lor.
Amendamentele aprobate de Parlament la Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, sprijinite și de ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, îndreaptă o veche inechitate, extinzând subvenționarea cu până la 50% a cheltuielilor cu energia folosită la irigat și pentru fermierii individuali, persoane fizice sau juridice, care au investit în amenajări locale. Până acum, de această facilitate beneficiau doar organizațiile de udători sau fermele cu acces la rețeaua națională de irigații.
O a doua modificare cheie este eliminarea condiției care constituia o barieră în calea extinderii irigațiilor în foarte multe zone: acordul explicit al proprietarului terenului. Conform amendamentului, autorizația de construire va putea fi de acum emisă după 10 zile calendaristice de la publicarea notificării intenției de a construi de către deținătorul proiectului, ceea ce rezolvă situațiile a numeroase proiecte blocate din cauza faptului că moștenitorii nu puteau fi contactați.
În plus, noua lege a irigațiilor prevede și alocări bugetare consistente, de până la 1500 miliarde euro până în 2027, pentru reabilitatea și extinderea infrastructurii principale de irigații, esențială în conservarea capacității de producție și combaterea efectelor secetei cu care țara noastră se confruntă periodic.
Cealaltă piesă esențială pentru construirea unui “cod rural” ca bază pentru exploatații agricole viabile o constituie inițiativa legislativă pentru modificarea prevederilor referitoare la arendarea terenurilor agricole, prevăzute de Legea nr.287/2009 privind Codul civil. Aceasta intră în procedura de analiză la Senat, urmând să fie dezbătută de Parlamentul României în procedură de urgență.
APPR salută aceste modificări legislative, la care a contribuit constructiv în cadrul dialogului civil cu membrii comisiilor de agricultură ale celor două camere ale Parlamentului și pe care le consideră vitale pentru creșterea capacității de producție a României în paralel cu reducerea riscurilor climatice.
Contact: office@apprs.ro