Înscrisurile sub semnătură privată au calitatea legala de titluri executorii numai in cazul in care sunt înregistrate în registrele publice, conform Legii nr. 17/2017 care, din data de 24 martie 2017, este in vigoare. Despre asta vorbim aici.
Modificarea legala se potriveste Codului de Procedura Civila care avea nevoie de o astfel de noutate.
Prin registre publice, legea se refera la Registrul Comerțului, Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, Cartea funciară etc.
De pilda, un contract de comodat încheiat printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă, inainte de intrarea in vigoare a noii dispozitii, era considerat titlu executoriu pentru obligația de restituire a bunului dat în comodat, in cazul in care termenul contractului expiră sau moare comodatarul, conform NCC. Diferenta este ca, din 24 martie 2017, contractele vor trebuie înscrise și într-un registru public pentru a fi titluri executorii.
Legea este cea care numeste contractele care au calitatea de titlu executoriu (mai exact Codul de Procedura Civila sau, in unele cazuri, si Codul Civil) contract de gaj sau unul de ipotecă sunt alte exemple, inclusiv contractul de asistență juridică dintre avocat-aparat.
Sa nu uitam ca unele dintre aceste inscrisuri sub semnatura privata nu functionau ca titluri executori nici in cazul in care erau inscrise in registrele publice, cum sunt contractelor de închiriere a locuințelor (se înregistrează la Fisc) sau al contractele de arendare (se înregistrează la consiliile locale). Deci, noua dispozitie nu se aplica.
OUG nr. 1/2016 care reglementeaza materia executării silite a primit si ea cateva modificari legale.
De pilda, hotărârile arbitrale sunt considerate titluri executorii și se execute silit la fel ca o hotărâre judecătorească, fara a se diferentia in functie de obiectul la care se referă hotărârea arbitrală. Cu toate acestea, prin ultima modificare, s-a adaugat un lucru: daca hotărârea arbitrală are ca obiect transferul dreptului de proprietate şi/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, atunci hotărârea trebuie să fie prezentată instanţei judecătoreşti ori notarului public pentru a primi o hotărâre judecătorească sau, după caz, un act autentic notarial.
Totodata, daca un imobil este localizat in circumscripțiile mai multor curți de apel, oricare dintre executorii judecătoreşti de pe langa pot efectua executarea silita.
– Cristian Galatanu, student in ultimul an la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept.