BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Problema creditărilor de către fermieri și firmele mici în România

Microfinantarea in Romania este oare un esec la noi? Ca acest proces nu se deruleaza cum ar trebui, asta e clar, dar care este mai exact cauza? In acest articol vom afla ca factorii sunt multipli: vina apartine situatiei financiare precare a companiei solicitante, dar si a bancilor, care, mare parte din ele, au produse “outdated” si nu se pliaza pe necesitatile micilor antreprenori. Veniturile din agricultura sunt si mai complicate, din cauza caracterului aproape aleatoriu, cuantumul lor depinzand de sezon. Care este modalitatea in care se realizeaza creditarea “pe teren”? 

 

Nu sunt multe banci de la noi care sa aiba modele de creditare si de analiza corespunzatoare necesitatilor si specificitatilor antreprenorilor mici. Sectoarele de economie si mai complicate, cum ar fi agricultura, au probleme mai mari in acest domeniu, intrucat putine banci cuprind oferte cu produse care sa se plieze pe nevoile fermierilor.

“Un producator de cereale, in primele 6 luni ale anului nu are venituri aproape deloc. In acest caz, daca banca aplica un produs standard, cu principal si dobanda platita lunar, este clat ca acel client nu este eligibil”, a evidentiat Codrut Nicolau, director general adjunct, Divizia Comerciala Patria Bank si membru al Consiliului de Administratie Patria Credit IFN, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Micii antreprenori au probleme si cu garantiile:

“In Patria Bank, lipsa garantiilor este compansata prin dezvoltarea unor relatii foarte stanse cu oricine acorda garantii: FNGCIMM , FGCR, Eximbank. Este surprinzator faptul ca o banca mica, precum Patria Bank, este a doua ca utilizator al garantiilor oferite de FGCR”, a spus Nicolau.

Mai mult, banca are de oferit si garantia EaSI, care vine de la Fondul European de Investitii, care acopera 100% din creditul acordat:

“Microfinantarea are un potential enorm, dar foarte putine banci sunt adaptate la nevoile si specificitatile concerte ale antreprenorului mic. Microfinantarea adreseaza zona antreprenoriatului unde sunt 90% din firmele din Romania, iar daca bancile sunt neadaptate si necorelate la nevoile acestora, spune mult despre cat de finantata este zona”, a punctat Codrut Nicolau.

Nicolau crede ca bancile trebuie sa acorde mai multa atentie faptului ca fiecare fermier si firma este diferita si ca analiza trebuie facuta individual, indiferent de cifra lor de afaceri, intrucat problema antreprenorilor mici este tocmai aici, la mica lor putere.

Iata, mai jos, si un videclip in care se discuta mai pe larg despre aceasta problema:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *