In total, 3.025 de afaceri neagricole deschise la sate au incheiat contracte de finanțare cu AFIR pentru a benefica de subventii in valoare de 271 de milioane de euro din submăsurile 6.2 și 6.4 ale Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2020).
Pana acum, din acest buget au fost transmisi 135 milioane de euro in conturile solicitantilor, anunta agentia printr-un comunicat.
De aceea, nu mai exista subventii de care sa mai poata beneficia afacerile non-agricole la sate, prin cele 2 linii de finanțare, în intervalul de programare 2014-2020, insa antreprenorii români pot sa primeasca si din alte surse fonduri nerambursabile, precum GAL (Grup de Actiune Locala) si Start Up Nation.
Institutia primise in jur de 8.600 de cereri de finanțare pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole în mediul. In total, au fost cerute, prin cele doua linii de finantare, 769 de milioane de euro.
In cazul domeniilor de afaceri, clasamentul cererilor de finanțare se afiseaza astfel:
- 5.130 de proiecte au fost depuse pentru investiții legate de furnizarea de servicii în mediul rural – servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, servicii de consultanță, contabilitate, juridice, service auto, servicii foto-video sau salon de înfrumusețare.
- 1.934 de solicitări (908 prin sM 6.2 și alte 1.026 prin sM 6.4) pentru infrastructura în unitățile de tip agroturistic și în activități de agrement.
- 1.135 cereri de finanțare pentru activități pentru producerea și comercializarea produselor non-agricole, cum ar fi: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie sau fabricarea produselor chimice, farmaceutice.
- 482 de solicitări de finanțare au fost depuse pentru activități meșteșugărești (activităţi de artizanat, olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.).
- 73 de cereri de finanțare depuse pentru investițiile în producția de combustibil din biomasă (fabricarea de peleți și de brichete), în vederea comercializării.