The World Famous Glenn Miller Orchestra, cu cei patru muzicieni Big Band (4 trompete, 4 trombone, 5 saxofoane, 1 clarinet, tobe, pian) cu cover-urile lor spectaculoase la cele mai cunosute piese, atât de vie şi de fidelă, va emoționa şi va energiza audienţa de toate vârstele!
Merita sa vii la concert numai pentru cel mai important moment al serii, “Moonlight Serenaders”, când scena va fi luata cu asalt de dansatorii swing ce vor reinvia perioada anilor treizeci și patruzeci.
Iar piesa cu totul specială a serii swing de la Ateneul Român va avea in centrul atenţiei astrul mult prea iubit, cântat şi recitat: LUNA! “Moonlight Serenade” & “Blue Moon”
Datorită acestui sunet complet distinctiv, remarcabil de armonios și, în același timp, electrizant, piese atemporale, precum „In the Mood”, „Rhapsodie in Blue”, „Leroy Brown”, “Pennsylvania 6-5000”, “String of Pearls”, “Chattanooga Choo Choo”, “At Last” vor fi doar alte cateva dintre evergreen-urile care vor fi interpretate, live, de orchestră.
Chiar si astăzi, după 85 de ani de la fondarea Glenn Miller Orchestra (1938), universul muzical este imbogăţit de aceste memorabile melodii şi aranjamente orchestrale.
DESPRE ALTON GLENN MILLER ŞI GLENN MILLER ORCHESTRA
Glenn Miller a fost cel mai bine vândut artist în perioada 1939-1943. Cu o reputatie a unui personaj complicat si unul dintre cei mai talentati oameni de afaceri care a condus vreodată o orchestră de jazz, Glenn Miller este considerat si astăzi unul dintre principalii artişti-cult din industria muzicală a tuturor timpurilor!
Alton Glenn Miller s-a născut pe data de 1 martie 1904 în Clarinda, un orăşel din Iowa, Statele Unite ale Americii. După o perioadă de căutari, părinţii lui s-au stabilit în Tryon, Nebrasca, pe un teren concesionat de stat.
Mama lui Glenn Miller cânta la orgă şi uşor, usor a pus bazele şcolii locale. În 1915, familia Miller s-a transferat la Grant City, Missouri, unde Glenn a urmat şcoala primară.
Primul său job a fost ca lustragiu în magazinul de încălţăminte al directorului orchestrei locale, John Mosbarger, primind şi primul trombon. În 1922, a intrat in Holly Moyer Orchestra reprezentând si un avantaj financiar destul de consistent pentru a-si plăti studiile la Universitatea din Colorado. După ce a picat mai multe examene într-un timp destul de scurt, Glenn Miller a renuntat la universitate. Avea alte preocupări, cele artistice fiind primordiale în viaţa lui Glenn Miller.
Primul lui contract a fost ca trombonist si aranjor muzical al orchestrei Tommy Watkins. Nemulţumit de felul cu evolua din punct de vedere muzical, s-a mutat in Los Angeles unde a obţinut un post în orchestra lui Ben Pollack, un baterist experimentat si cu fler în descoperirea de noi talente.
În anul 1928, Glenn s-a mutat la New York, unde a continuat să lucreze cu Pollack. Rapid a inceput să cante la trombon si sa scrie aranjamentele pentru Red Nichols si Paul Ash iar Miller a început să inregistreze sub numele său în 1935, însă nu cu o trupă oficială.
Formată în martie 1938, Glenn Miller Orchestra a început curând să aibă succes răsunător pe Coasta de Est. În 1939, Miller a semnat un contract pentru un program care se transmitea în direct la radio, dându-i posibilitatea să atragă atenţia ascultătorilor într-un mod greu de imaginat în zilele noastre.
“Chattanooga Choo-Choo” a fost primul single care a primit certificare din partea RIAA (Recording Industry Association Of America) pentru ca a vândut peste un milion de exemplare şi pentru care a obţinut oficial un disc de aur.
Muzica lui era axată pe aranjamente destul de clare, simpliste, ca sonoritatile sa fie cât mai atrăgătoare pentru dansatori, folosind destul de frecvent un clarinet acordat cu o octavă peste cele trei saxofoane tenor.
Succesul măreţ s-a datorat, în primul rând, firii sale intuitive. Stia care este dorinţa publicului, pe aceasta cale obtinand transmisiuni la radio, plus un succes comercial uriaş şi vânzări record.
“Oferă publicului ce îşi doreste şi va alerga spre tine”, spunea Miller adesea. Succesul acestuia ca bandleader a durat o perioadă scurtă, anume ceva mai mult de trei ani înainte de moartea lui fulgerătoare la vârsta de patruzeci de ani, lăsând pasionatilor de jazz un prim exemplu de big band şi pentru aranjamentele sale muzicale care domină până astăzi.
Glenn Miller moare undeva pe data de 15 decembrie 1944, când avionul pe care-l pilota a dispărut deasupra Canalului Manecii.
“The Glenn Miller Story”, drama biografică din 1954 care spune povestea cunoscutului muzician american, s-a bucurat de un mare succes si a fost nominalizat la trei premii Oscar. A câştigat la categoria Cel mai bun mixaj sonor, iar coloana sonoră a ajuns pe locul întâi in topul Billboard.
„ The Glenn Miller Story” a mai fost nominalizat la premiile BAFTA pentru Cel mai bun actor străin, la Directors Guild of America, New York Film Critics Awards si Writers Guild of America.