avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Karathane™ Gold 350 EC – Protecție sigură împotriva făinării la vița de vie și castraveți

Făinarea viței de vie este produsă de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima dată în țara noastră în anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungând astăzi să fie prezent în orice plantație de viță de vie, din orice colț al țării noastre.

Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență în scoarță și mai ales în mugurii lăstarilor infectați, dar și sub formă de peritecii pe corzile și resturile vegetative.

Primăvara, pe miceliul ectoparazit se formează conidii care răspândesc ciuperca pe întreaga perioadă de vegetație. Conidiile preferă o temperatură de 24-26 de grade, dar fereastra de germinare este de la 3-4° C până la 34° C. După germinare, ciuperca se fixează pe organele verzi ale plantei cu ajutorul haustorilor și le acoperă în scurt timp cu un miceliu albicios cu aspect purulent.

Făinarea atacă fără ezitare toate organele verzi ale plantei, iar țesuturile acoperite de miceliu se brunifică și se necrozează, sau chiar mai grav, în cazul strugurilor dar și al castraveților, determină crăparea pulpei și scurgerea conținutului, creând astfel și condiții ideale pentru ca alte boli să se instaleze (mana, putregaiul cenușiu).

Este deci clar că această boală este foarte păgubitoare și afectează grav cantitatea, dar mai ales calitatea strugurilor sau a castraveților.

Vinul obținut din strugurii atacați de făinare este de o calitate slabă și nu mai este pretabil pentru învechire și își va pierde și din colorit.

Făinarea este favorizată de temperaturi situate în jurul valorii de 20⁰ C și de umiditatea relativă din aer în intervalul 50 – 80% – popular este cunoscută ca fiind o boală specifică temperaturilor ridicate și cu ceață.

In cazul castraveților, aceste condiții se întâlnesc adesea în solarii, unde temperatura și umiditatea sunt ridicate în cea mai mare parte a timpului, de aceea trebuie gândit un plan eficient de combatere și o planificare foarte bună a tratamentelor, cât și alternarea sau combinarea substanțelor active pentru acțiunea multisite.

Karathane™ Gold 350 EC este un fungicid care țintește făinarea viței de vie și a castraveților datorită conținutului de meptildinocap 350g/l. Meptildinocap este o substanță activă, cu un mod de acțiune unic, care este foarte eficientă și pentru care nu s-a semnalat încă nici un risc de apariție a fenomenului de rezistență. Tocmai din acest motiv, Karathane™ Gold 350 EC poate fi folosit cu succes în programele tehnologice pentru alternarea fungicidelor cu diferite moduri de acțiune.

Este omologat în România pentru combaterea făinării la vița de vie (Uncinula necator) și a făinării la cultura de castraveți (Sphaerotheca fuliginea).

Ca și avantaje amintim:

  • Acționează atât preventiv (interval de 10 zile) cît și curativ sau eradicativ (interval de 5 zile);
  • Mod de acțiune unic, care elimină pericolul de apariție al rezistenței;
  • Acționează inclusiv la temperaturi extreme (4⁰C- 35⁰C), când alte produse sunt ineficiente;
  • Foarte competitiv din punct de vedere al costului pe hectar;
  • Se poate utiliza și la cultura de castraveți din solar;
  • Compatibilitate bună pentru a se folosi în tank mix cu alte fungicide sau produse insecticide.

Adrian Ionescu
Category Marketing Manager Fungicides, Insecticide, Biologicals & SAT
Romania & Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *