BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Programele educaționale ajută femeile fermier să îmbunătățească producția de alimente

Programele educaționale concepute special pentru femeile fermier pot reduce discriminarea de gen în agricultură, au auzit ascultătorii în timpul sesiunii „Diversitate și incluziune” al evenimentului anual al European Institute for Food Innovation and Technology, EIT Food Annual Event, eveniment ce a avut loc la Bruxelles în octombrie 2022 și a reunit aproape 800 de experți din sistemul alimentar. Participanții la eveniment au aflat despre programul TalentA, un program creat și implementat de compania internațională de cercetare agricolă Corteva Agriscience, acesta fiind unul dintre cele mai bune exemple de eforturi în această direcție.

Femeile din mediul rural reprezintă un sfert din populația lumii și joacă un rol esențial în producția globală de alimente. Organizația Internațională a Muncii estimează că femeile reprezintă 41% din forța de muncă agricolă a lumii – iar proporțiile sunt chiar mai mari în țările în curs de dezvoltare. Potrivit FAO, dacă femeile fermier ar avea același acces la resurse ca bărbații, ar putea crește randamentul fermelor lor cu 20-30%, reducând probabil numărul de oameni înfometați din lume cu până la 150 de milioane.

Cu toate acestea, discriminarea de gen este percepută ca fiind larg răspândită în industria agricolă, cu unele variații între țări, dar se află la niveluri semnificative peste tot, și conform studiului Global Women in Agriculture condus de Corteva, în medie, 66% dintre femeile din întreaga lume sunt de acord cu afirmația că discriminarea de gen reprezintă o problemă reală în agricultură. Ca punct principal de acțiune pentru atingerea egalității de gen, Corteva a fondat în 2019 un program de granturi educaționale, TalentA, care se desfășoară acum în Spania, Portugalia, Ucraina, România, Ungaria, Polonia și Argentina, cu aproape 800 de participanți.

„La Corteva recunoaștem puterea diversității fermierilor din întreaga lume, diversitate ce ne îmbogățește industria cu oportunități mai bune de creștere. Și ceea ce înțelegem este că participarea la programe precum TalentA a ajutat femeile fermier să devină mai încrezătoare în munca și producția lor. De asemenea, acestea încep să înțeleagă mai bine nevoile comunităților lor și să lucreze îndeaproape cu ele, iar noi încurajăm întregul lanț de aprovizionare alimentar să analizeze în profunzime subiectul diversității și al incluziunii și să lucreze împreună pentru a ajuta femeile fermier să crească”, a declarat Anna Babich, Corporate Communications Manager pe Europa Centrală și de Est la Corteva Agriscience, în cadrul evenimentului.

Un exemplu al angajamentului femeilor fermier de a-și îmbunătăți constant cunoștiințele îl reprezintă participarea la programul TalentA. TalentA este un program gratuit de educație, mentorat și granturi destinat fermierilor din zonele rurale. Acest program a fost creat de Corteva Agriscience pentru dezvoltarea competențelor profesionale în managementul afacerilor și agricultură dedicate femeilor inovatoare din mediul rural, iar în România, a ajuns în anul 2022, la cea de-a treia ediție, unde au fost acordate granturi în valoare totală de 15.000$ pentru trei participate, bani ce compania speră că vor ajuta participantele să-și dezvolte afacerea. „ Femeile se străduiesc să se dezvolte pe ele însele și afacerile lor și să susțină comunitățile. Indiferent de greutățile pe care le au de înfruntat, femeile fermier sunt visătoare și încrezătoare, sunt curajoase și sunt agenți de transformare pozitivă a societății”, a adăugat Anna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *