Tesla Group, cunoscutul producător de baterii și sisteme energetice cu sediul social în Cehia, pregătește terenul pentru construirea unei fabrici în România. Fabrica ar urma să fie ridicată la Brăila și va produce baterii pentru stocarea energiei. Investiţia totală s-ar ridica undeva la 450 de milioane de lei, însă nu toți banii sunt din sursă privată, producătorul a solicitat deja de la statul român ajutor în valoare de 201,4 milioane de lei, conform informațiilor de pe www.mfinante.gov.ro/ro/web/site. Cu toate acestea, nu trebuie să ne entuziasmăm prea tare, termenul de realizare al investiției este de 2 ani, ceea ce înseamnă că abia în 2024 fabrica va fi gata.
Terenul achiziționat de Tesla Group se află în Parcul Industrial din Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila (concesionat de Element Industrial Eli Parks), iar investiția grupului va crea în faza inițială 200 de noi locuri de muncă, în principal ingineri, recrutarea lor debutând abia în toamna lui 2023. Dacă totul merge conform planului, în final fabrica ar urma să angajeze până la 600 de oameni.
„Nivelul de poluare este unul inexistent ca urmare a tehnologiilor moderne, inovative și a faptului că celulele pentru baterii (care reprezintă componenta chimică) se vor importa din Asia, nu se vor produce la Brăila. Fabrica de la Brăila va fi o investiție 100% verde care nu va presupune procese chimice. Această investiţie într-o fabrică va aduce în zona noastră o tehnologie foarte modernă şi va oferi locuri de muncă în industria viitorului”, a spus primarul Dragomir.
„Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila – Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussines-ului”, au declarat reprezentanții Tesla Group – Lichardus Dusan – fondator owner, Marijnene Johannes Antonie Marinus, fondator, și Horia Grigorescu, director general România.
Dusan Lichardus este fondator și președinte al Tesla Group și în propriile sale cuvinte: „gestionez proiecte internaționale din punct de vedere tehnic și financiar de mai bine de 16 ani. În prezent, construiesc o companie de top integrată pe verticală care produce energie electrică descentralizată și furnizează servicii avansate de stocare a energiei și de echilibrare a rețelei.”
Lichardus a absolvit Institutul de Stat din Moscova pentru Relații Internaționale și Universitatea Mateja Bela v Banskej Bystrici, din Slovacia. Iată cum se prezintă Universitatea:
„Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova (Universitatea) al Ministerului rus de Externe, fiind un mare complex universitar, își păstrează rolul de centru educațional și științific unic, al cărui prestigiu este ridicat nu numai în țara noastră, ci și dincolo de granițele sale. Peste 150 de profesori, doctori în științe, 400 de candidați în științe, peste 300 de profesori asociați și aproape 400 de lectori de înaltă calificare predau în cinci institute, opt facultăți și 70 de departamente în domeniul relațiilor internaționale, studii regionale, științe politice, economie globală, drept, management, jurnalism și relații publice. Printre aceștia se numără mai mult de două duzini de membri titulari și corespondenți ai Academiei de Științe din Rusia, ai academiilor rusești și internaționale specializate și șaptesprezece oameni de știință onorați ai Rusiei. Acest lucru asigură, fără îndoială, un nivel pedagogic și științific ridicat de pregătire a elevilor”.
Tesla Group nu se confundă cu societatea Tesla Inc. – gigantul producător american de mașini Tesla. Tesla Group este o companie cehă înfiinţată în 1950 cu scopul fabricării de echipamente electrice integrate vertical. Aceasta se ocupă inclusiv de proiecte de energie verde.