avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Tinerii diasporeni neinteresați de programul de subvenții

Submăsura de aducere înapoi în țaă a tinerilor fermieri din diaspora a fost anunțată cu mare fast de reprezentanții de la MADR, cu toate acestea programul a fost, în realitate, un foarte mare eșesc. Din cei 20 de milioane de euro care au fost pregătiți pentru acești fermieri nu au fost accesați deloc. Printre posibilile motive pentru care tinerii din diaspora au refuzat ajutorul statului și  de a se întoarce  în țara de baștină au fost prezentate în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de realizatorul Ovidiu Ghinea și cei doi consultanți invitați.

”În anul 2020 am avut o sesiune pe submăsura 6.1 – instalarea tânărului fermier, unde am avut un buget mai slab decât în anii trecuți. El a fost împărțit în două bugete: 23 milioane euro pentru tinerii fermieri din România și 20 milioane euro pentru tinerii fermieri din diaspora.

Zilele trecute a fost publicat un raport. Mare parte din cele 23 milioane euro pentru tinerii din România au fost cheltuite, dar, din păcate banii din diaspora au rămas neaccesați. În prima sesiune a fost un proiect care a fost neeligibil și nu s-a cheltuit niciun ban, iar în a doua sesiune au fost în jur de 9 proiecte, dar niciunul nu intră la finanțare, fiindcă regulile sunt clare și precise iar oamenii nu pot să facă un proiect așa din scurt. Sesiunea a fost deschisă în august, înregistrarea la APIA trebuia făcută de mult, firma și autorizarea trebuia făcută din primăvară, beneficiarul trebuia să urmeze și un curs de calificare… Lucrurile nu au funcționat cum ar fi trebuit să funcționeze. Practic, au fost un fiasco cele 20 de milioane de euro. Presupun că această sesiune va fi deschisă și în 2021”, a declarat consultantul Florin Istrate pentru AGRO TV.

”Normal, un program pentru diaspora ar trebui stabilit de anul acesta pentru la anul, pentru ca tânărul fermier să poată să-și pregăsească tot cei trebuie ca să depună un proiect eligibil. Altfel e foarte greu. A fost lansat în pripă”, a mai adăugat consultantul Leonida Vărzaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *