avenuehotelsusamvb

BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Salariile românilor din Marea Britanie vor scădea

Pe 1 februarie Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană în mod oficial, iar, cum deja se anticipase, repercursiuni pentru muncitorii străini, deci inclusiv români, din Marea Britanie vor exista. În primul rând și poate cea mai importantă consecință este scăderea salariului minim pentru imigranți.

  • Ce scăderi vor exista pentru străinii din Marea Britanie

Comitetul de Consultanță pentru Migrație, instituție care are rol consultativ în guvernul britanic, a transmis că salariul minim pentru străinii care muncesc la ei în țară ar trebui să coboare la 25.600 de lire pe an, adică cu 4.400 de lire mai puțin față de prezent.

Acest nivel ar trebui să fie redus întrucât statul nu mai are interes în a oferi prioritate celor veniți din UE, cum statul nu mai este membru al convenției. Această decizie ar duce la ocuparea locurilor de muncă de către cetățenii britanici și nu de străini.

În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, deoarece șansele sunt mai mari ca cei din afara Spațiului Economic European să fie mai doriți de companiile din țară, decât să se întâmple invers. Imigranții vor fi mai puțin luați în seamă, însă.

Specialiștii Comitetului de Consultanță pentru Migrație sunt de părere, totodată, că decizile menționate vor conduce și la o scădere a ratei de creștere a populației, dar și a avansului economiei Marii Britanii, față de momentul de dinaintea ieșirii din UE.

  • Cine pierde? Cine câștigă?

Se va întâmpla, deci, ca operațiunea de angajare a cetățenilor din fostul spațiu european să fie mai dificilă, cu toate că cei din afara ei vor avea de câștigat, pentru că ocupă locurile libere, din momentul aplicării pragurilor salariale.

De aceea, Comitetul crede că ar fi de preferat aplicarea unui sistem mai favorabil pentru imigranții înalt calificați, precum oamenii de știință sau muzicienii, condițiile de acordare a vizelor în aceste domenii fiind, în acest moment, foarte restrictive.

Noua politică de imigrație a fost inițiată de premierul britanic Boris Johnson și va urma să se aplice din 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *