
Un vulcan din Romania, care pana acum a fost considerat stins, s-ar putea sa aiba activitate, dupa cum arata datele unui nou studiu publicat în Earth and Planetary Science Letters. Vulcanul de sub Lacul Sfânta Ana din Masivul Ciomatu, judeţul Harghita, ar avea in interiorul sau, conform analizei cercetatorilor, între 20 şi 58 de kilometri cubi de magmă. Deocamdata nu este un risc, cel putin nu in prezent, dar oamenii de stiinta si-au exprimat ingrijorarile cu privire la modul in care ar trebui vazuta aceasta activitate vulcanica pe viitor şi ca este important sa fie recercetate starile tuturor vulcanilor considerati pana acum inactivi.
Era considerat inainte ca vulcanul din Carpaţii Orientali ar fi erupt ultima oară acum 30.000 de ani, insa, conform noilor evaluari, aceasta ar fi avut loc acum 9.800 de ani. În medie, 15% din rocile din crusta de sub Lacul Sfânta Ana sunt topite, insa exista regiuni în care procentul creste si pana la 45%, cifră care conduce de multe ori la eruptii vulcanice. Analiza cercetatorilor referitoare la Masivul Ciomatu a fost facut de către un grup de oameni de știință din Franța, Elveția, Ungaria şi România.
În 2015, Institutul Geologic al tarii noastre sustinea ca Ciomatu ar putea redeveni activ dupa cateva sute de mii de ani.