S-a anuntat in mod clar: CEZ va vinde afacerile sale din tara noastra, din Bulgaria, Polonia şi Turcia, pentru a avea mai multa putere si pentru a o pastra in Cehia, tara de origine.
Grupul ceh CEZ, care-si anuntase inainte dorinta de a iesi pe piaţa din România, dorind sa scape de activele din mai multe tari din regiune, dupa cum au fost confirmate aceste date de niste surse din piaţa românească de energie. Aceasta se refera la pietele din România, Polonia, Turcia şi Bulgaria. Schimbarile majore din companie vor fi anuntate in urmatoarea perioada, dar se stie deja ca va incepe undeva in toamna lui 2019. CEO-ul companiei, Daniel Benes, a confirmat mai multe zvonuri de pe piata si a anuntat ca grupul ceh a anuntat comercializarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, fiind unul dintre noii sai pasi din planul de afaceri din anii urmatori.
CEZ a declarat in mod oficial că va vinde activele din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia
“În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului”, a spus oficialul CEZ, într-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
Benes a mai spus ca vânzarea actiunilor mentionate va aduce companiei “mai multe zeci de miliarde de coroane”.
A mai spus si ca unul dintre principalele scopuri ale lor sunt majorarea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.
Reprezentantii gigantului de pe piata energiei au spus, in urma cu ceva timp, ca se stia demult in cadrul companiei despre dorinta afaceristilor de a vinde activele de la noi din ţară si ca anuntul oficial fusese planificat pentru luna iunie. Mai marii companiei au avut si discutii cu ANRE şi cu oameni din conducerea unor companii energetice romanesti.
Exitul din Bulgaria este deja popular si aproape complet terminat, cehii vor sa inceapa sa vanda si ce au in România, Polonia şi Turcia. Licitatiile vor avea loc in toamna aceasta.
În Bulgaria, CEZ are una dintre cele trei distribuţii de energie electrică ale ţării şi un parc fotovoltaic, impreuna cu firma de furnizare şi de servicii. Grupul a spus in 2018 de vânzarea afacerii (planuri asemanatoare avea si firma românească Electrica), insa in cadrul achizitiei au existat probleme care nu au mai fost furnizate catre publicul larg, iar procesul de cumparare a fost pus pe stop. Cehii au discutii comerciale cu compania locală Inercom şi o companie din India. Tranzacţia este evaluată la peste 300 de milioane de euro.
- Motivul pentru care cehii vor sa scape de compania din Romania?
Compania ceha este controlată de stat si doreste sa-si concentreze afacerile mai ales pe tara lor de origine, atât pentru a majora puterea de generare a ţării, cât şi de a respecta cerinţele europene (decarbonizare, creşterea ponderii regenerabilelor-cehii au anunţat deja că nu vor mai construi nicio centrală pe cărbune) şi ulterior pe ţările din Europa Centrală şi Occidentală care sunt “proxima”.