BUSINESS

ULTIMELE ȘTIRI

Mai multe subvenții pentru România în 2018 prin PNDR

Tara noastra a atras anul acesta, in medie, cu 15% mai multe fonduri in ultimul ciclu financiar 2021 – 2017, prin intermediul ambelor programe de finantare, cel rural – Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si, respectiv, prin Programul Operational Regional (POR).

Toate posibilitatile de crestere si dezvoltare a business-urilor din domeniile urmatoare: agricultura, productie alimentara, logistica si HORECA din Romania si regiunea noastra din Europa, toate au fost discutate pe larg la Bucharest Food Summit 2018, o platforma transdisciplinara in cadrul careia se discuta despre problemele acestor ramuri economice, accentuand mai ales pe finantare, investitii si eficientizare.

Astfel, Ciprian Visan, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Pro Invest, a spus ca Romania a inregistrat, in medie, o majorare cu 15% a fondurilor in ultimul ciclu financiar 2021 – 2017, prin ambele programe ale sale principale, PNDR si POR, in raport cu anul 2017.

Acesta a adaugat si ca ar trebui sa fie promovate mai mult IMM-urile din domeniul HORECA de catre statul roman si sa primeasca ajutoare financiare mai mari, indiferent de tipul lor, deoarece sunt categorii foarte importante pentru economia Romaniei. El propune si o directie de dezvoltare: spre FGCR:

„Finantarea IMM-urilor in domeniul care tine de food – HoReCa – este extrem de importanta. Degeaba luam o finantare din fonduri nerambursabile, fie ca vorbim despre fondurile europene, fie ca vorbim despre fonduri guvernamentale, pentru ca aceasta finantare are, in general, o pre-finantare mai ales in domeniul rural si vorbim de PNDR, pre-finantare care trebuie insa garantate prin scrisori de garantie bancara. De aceea, este extrem de important in aceasta ecuatie, desi nu are legatura directa cu beneficiarii efectivi, Fondul de Garantare a Creditului Rural. Este important sa lucram cu un astfel de Fond, pentru ca avem costuri foarte mici, pentru a putea garanta si a nu veni cu garantiile noastre atunci cand luam un credit de la banca sau cand garantam o scrisoare de garantie bancara pentru a accesa avansul pentru aceste finantari. Important pentru noi este sa vedem perspectivele pentru noul ciclu financiar 2021 – 2027. Este un ciclu financiar care pe noi, ca tara, ne avantajeaza deoarece atat pe agricultura, unde suntem intre primele cinci locuri ca absorbtie la nivel european, alaturi de Germania si Polonia. Atat pe programul de finantare rurala, cat si pe Programul Operational Regional am obtinut o crestere, in medie, cu 15% a fondurilor pentru noul ciclu financiar, fata de ciclul in care suntem acum. Este un lucru extrem de important pentru noi”, a declarat acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *