A inceput sezonul de iarna, iar hotelierii nu au obiectul muncii! Nu au angajati destui sau deloc care sa presteze serviciile oferite de firma lor!
Unii antreprenori, chiar, iau problema in propriile lor si incearca sa-si inlocuiasca fizic cu sine (fara gluma!) lipsa personalului, pentru a putea presta serviciile catre clienţi. Sunt dispusi sa plateasca inclusivi persoane care nu au niciun fel de experienţă, oferă cazare şi decontează transportul, insa, chiar si asa, nimeni nu se incumeta!
Un om poate avea un salariu in jur de 1.000 de euro pentru ospătari şi inca si mai mult pentru monitorii de schi.
De pilda, in acest sezon din an, in Poiana Braşov şi pe Valea Prahovei, hotelierii inca spera ca vor reusi sa angajeze macar suficiente persoane care sa ofere serviciile clientilor, care au crescut in numar, cu 50% mai mult fata de alte perioade din alti ani.
Problema cea mai mare ramane, insa, cu ospătarii şi bucătarii, care parca au disparut dintr-o data de pe fata pamantului! Angajarile sunt posibile inclusiv la spa-uri şi locuri de joacă pentru copii.
Gabriel Roșca, reprezentant hotel: “Avem ospătar care câştigă 1.000 euro pe lună.”
Angajaţii au chiar si masă gratuită.
Un alt antreprenor ne poveste cum ii lipsesc 6 șangajaţi în restaurant. In ultimii ani s-a inregistrat o scadere dratisca a personalului calificat (ospatar si instructor schi), de aceea acestia au inceput sa infiinteze programe de pregătire pentru începători, pe aceasta perioada avand si un salariu.
Daca raman si dupa o luna de munca acolo, pot creste in grad:
Paula Constantinescu, şef de restaurant: ″Îi acceptăm aşa cum sunt, cu bune şi cu rele, ca alţii nu găsim.”Claudiu Ene, managerul complexului: “Decontam transportul, pentru persoanele care nu sunt din Braşov oferim cazare”.Angajată de șapte ani într-un hotel, doamna Valeria spune că are permanent colegi noi. Cei mai mulţi pleacă după ce-şi găsesc de lucru în străinătate. Valeria Rotaru, angajată a unui hotel: “Primim două mese pe zi, mic dejun şi prânzul, tichete de masă, salariul destul de bun”.
Insa, apare o alta problema la unii angajati: nu lucreaza cu destul profesionalism:
Daniel Colceru, turist: “Lipsa de amabilitate, proasta dispoziţie a chelnerilor”.
În Sinaia, antreprenorul unui fast food-uri duce mancarea personal la tejghea impreuna cu soţia lui, iar soacra munceste non stop in bucătărie. Timp de o luna, s-a aratat un singur interesat, care nici macar nu a mai aparut pentru interviu. Salariul incepe de la 1.500 lei, plus prime şi bonuri de masă.
Iulian Dobre, proprietar fast food: ″În ultima perioadă m-am lovit de mulţi oameni care percep lucrul acesta în piaţă: ‘dacă îmi dai cu 100 de lei mai mult ca la vecinul vin la tine’”.
Inclusiv monitorii de schi sunt o problema.